Carski praženec/Šmorn

CARSKI PRAŽENEC / ŠMORN 

Zgodbe o nastanku te, vsem dobro poznane jedi, so številne. Najbolj pa je odmevna zgodba, da se je kraljevskemu kuharju ponesrečila palačinka, ki jo je pripravljal za cesarja Franca Jožefa I. Ravno zaradi tega ji je dodal pest rozin, dokončno razdrobil palačinko, jo posul s sladkorjem v prahu in ponudil kot novo jed.







Sestavine :

4 kosiJajce - kokošje
500mlKravje mleko - polnomastno
220gPšenična bela moka
1 žlicaSladkor - beli
1 ščepecSol
Olje - sončnično/Maslo
Sladkor - v prahu

V mojem primeru nisem dodala rozine namočene v rum, ker otroci ne marajo.

Priprava :

  • Rumenjake in beljake ločimo.
  • V posodo z rumenjaki dodamo polovico mleka, moko, sladkor in sol. Vse skupaj dobro stepemo.
  • Prilijemo še preostalo mleko.
  • Iz beljakov stepemo trd sneg in ga narahlo vmešamo v testo.
  • V ponvi segrejemo olje in nanj vlijemo toliko testa, da dobimo debelejšo palačinko. Ko je testo na eni strani pečeno, ga obrnemo in ga z vilicami razrežemo in razdrobimo. Če imate tefalovo ponev vzamite 2 leseni kuhovnici,da se ne poškoduje.
  • Dobro popečemo. Postopek ponavljamo dokler nam ne zmanjka testa.
  • Pečen carski praženec potresemo s sladkorjem v prahu.
  • Jaz najraje uporabljam maslo in olja ne uporabljam ampak stvar okusa.
SKRIVNOST: če med peko dodate pokrov se bo testo bolj napihnilo 


Komentarji

Priljubljene objave