Cimetove rolice
CIMETOVE ROLICE
ZA TESTO
- stopljenega
ZA NADEV
- zmehčan ali stopljen
ZA PRELIV
- zmehčan
ZAVIHAJ ROKAVE
- 1.
Pripravi kvasni nastavek (20min)
- 2.
Pripravi testo in daj hajati (1h 30min)
V veliko skledo za gnetenje dodaj moko, sol, jajci, maslo, sladkor, preostalo vodo in preostalo mleko. Premešaj. Ko je mešanica s kvasom aktivirana dodaj še njo. Najprej vse dobro premešaj s kuhalnico nato pa testo daj na pomokan pult in ga gneti 7-10 minut. POZOR! Ker se meni nikoli ne da gnesti toliko časa, si nastavim uro, da res gnetem toliko časa, kot se spodobi. Ko je pregneteno naolji skledo, daj v njo testo, naolji še testo, vse skupaj pokri s čisto kuhinjsko krpo in daj na toplo. Naj haja okoli 1 uro in 30 minut. Po koncu tega bi moralo biti testo dvakrat ali trikrat večje in zelo mehko na otip.
- 3.
Razvaljaj, nadevaj, zvij (15min)
Shajano testo razdelimo na dva dela (zato, da bomo lažje valjali). Polovico damo na pomokan pult in ga razvaljamo na cca. 25 cm x 18 cm. Namažemo ga s polovico masla. V skledici zmešamo sladkor in cimet ter polovico mešanice posujemo po testu. Testo nato zrolamo, da dobimo dolgo kačo. Narežemo jo na 2-3 cm debele kose. Ponovimo z drugo polovico testa.
- 4.
Zložiš v prekač in daš hajati (1h 15min)
Kose zlagamo v pekač (Jaz ga nisem nič naoljila, lahko pa ga, če se bojiš, da se bo prijelo.) NUJNO! Pusti rolicam, da dihajo. Ne marajo se preveč stiskati, ker bodo še zelo shajale. Med njimi naj bo okoli 2 cm razmaka. Pladenj pokrij s kuhinjsko krpo in daj na toplo za okoli 1 h 15 min.
- 5.
Peka (20min)
Ko so rolice lepo shajale jih pečemo na 200°C okoli 20 minut.
- 6.
Pripravi preliv
Med peko lahko pripravimo preliv. Najprej zmehčano maslo z metlicami vtepamo, da postane kremasto. Nato dodamo še vanilijev sladkor, sladkor v prahu in kremni sirček in z metlico dobro mešamo, da postane masa kremasta. Dodajaj vodo, dokler ne bo konsistenca ravno prav tekoča za preliv.
- 7.
Finiš
Čez še tople rolice pokapaj vanilijev preliv in takoj serviraj.
MINUTA ZA PAMETOVANJE
Res res res je pomembno, da upoštevaš naslednje stvari.
Pazi na hajanje
KVAS se mora aktivirati. TESTO mora shajati in prav tako ROLICE. To dosežeš s tem, da mleko in voda nista prevroča ter da maso postavljaš na toplo.
Pazi da imajo rolice dovolj prostora
Pomembno je tudi da rolic NE ZLAGAŠ PREVEČ SKUPAJ, ker potem ne bodo rahle ampak bodo zbite skupaj.
Preliv, preliv, preliv!
Če se ti ne da delati še preliva – delaš življenjsko napako in rabiš razmisliti o svojih odločitvah.
Komentarji
Objavite komentar