Prekmurska gibanica

PREKMURSKA GIBANICA 


Slovenci, slovenke smo lahko ponosni na našo najbolj poznano slovensko specialiteto. 
Na prvi pogled se mogoče zdi zapletena sladica ampak brez skrbi, jed je dokaj enostavne priprave.











Sestavine : 

  • krhko testo
  •  vlečeno testo
  • 1,5 kg jabolk
  • 1,2 kg skute
  •  42 dag kristalnega sladkorja
  • 30 dag maka
  • 30 dag orehov
  • 25 dag margarine, masla ali rastlinskega olja
  •  8 dl kisle smetane
  • 5 jajc
  • 6 zavojčkov vaniljevih sladkorjev
  • cimet
  •  sol

Priprava: 

1. Najprej pripravimo nadeve. Makovega sestavlja 30 dag mletega maka, 10 dag sladkorja in en zavojček vanilijevega sladkorja. Skutinega pripravimo iz skute, ki ji dodamo dva rumenjaka, 10 dag sladkorja in ščepec soli. Vse skupaj dobro premešamo, da je zmes gladka in dobro mazava.
2. Orehe zmeljemo ter jim primešamo 10 dag sladkorja in en zavojček vaniljevega sladkorja. Za jabolčni nadev naribamo jabolka, vmešamo 12 dag sladkorja, dva vaniljev sladkor ter cimet.
3. Pripravimo še smetanov legir, v katerega zmešamo 8 dl kisle smetane in tri rumenjake, nato pa jim dodamo še trd beljakov sneg.
4. Kot maščobni preliv nam bo služilo raztopljeno maslo oziroma margarina.
5. Nato se prične gradnja. Prekmursko gibanico začnemo s plastjo krhkega testa, na katero položimo plast vlečenega testa, nanjo pa razporedimo polovico makovega nadeva.
6. Plast prelijemo z maščobnim prelivom in smetanovim legirjem.
7. Nato sledi druga plast vlečenega testa s skutinim nadevom, tretja plast z orehovim in četrta plast z jabolčnim nadevom. Vsako plast z nadevi prelijemo z maščobnim prelivom ter smetanovim legirjem.
8. Celoten postopek nato ponovimo v istem zaporedju, na koncu pa premažemo z maščobnim prelivom in kislo smetano, ki ji dodamo rumenjak.
9. Pečemo pri temperaturi od 160 do 180 stopinj Celzija vsaj uro in pol.







Komentarji

Priljubljene objave