Rižev narastek


 Rižev narastek      

25dag
okroglozrnatega riža
1
l
mleka
2
ščepca
soli
4
jajca
4
žlic
sladkorja 
1
vrečka
vanilijevega sladkorja
1,5
žlice
masla za namastitev pekača


V večji lonec z debelim dnom vlijemo mleko. Rahlo ga posolimo in na zmerni temperaturi zavremo. Ko zavre, temperaturo znižamo in v lonec stresemo riž. Pri nizki temperaturi ga počasi kuhamo približno 15 minut, da zrna nabreknejo ter dobimo gosto in kremasto zmes. Med kuhanjem ga občasno premešamo, da vpije vso tekočino in se zmehča. Kuhan riž pretresemo v skledo in pustimo, da se ohladi.

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Srednje velik globok pekač namastimo z maslom. V dve skledi ločimo rumenjake in beljake. V skledo z rumenjaki dodamo sladkor in vanilijev sladkor ter jih električnim mešalnikom penasto umešamo. Beljake stepemo v čvrst sneg. 

V skledo z ohlajenim rižem s kuhalnico najprej umešamo rumenjakovo zmes, nato pa po delih umešamo še beljakov sneg. Pripravljeno zmes vlijemo v namaščen pekač, ki ga za 30 do 40 minut potisnemo v ogreto pečico. Narastek je pečen, ko se na vrhu naredi zlatorjava skorjica.

Pečen narastek vzamemo iz pečice in pustimo, da se nekoliko ohladi. Nato ga razrežemo na poljubno velike kose, ki jih serviramo na krožnike, posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo. Dodamo lahko se rozine, cimet, limonin sladkor,naribano limeto,vaniljev puding... po želji. Uporabimo lahko tudi jabolka, hruške, breskve ipd. Jabolka lahko naribamo in jih vmešamo direkt v maso.

Komentarji

Priljubljene objave