Skyr z jabolki



Morda ste tudi vi v zadnjem času večkrat slišali besedo skyr. To je izraz za mlečni izdelek, ki izvira z Islandije, kjer ga uživajo že stoletja. Poznali naj bi ga že Vikingi.


Zanimivost: Gre za živilo, ki mu nekateri celo pripisuje zasluge, da Islandci v povprečju živijo najdlje, v primerjavi z ostalimi evropskimi narodi.

Skyr z jabolki                                                            Skyr se uživa kot jogurt, čeprav je zelo mehak sir. Jaz sem ga naredila kot hitro in predvsem zdravo sladico. Uporabila sem samo 1večjo jabolko in prepražila narezena jabolka na 1žlici masla. Dodala sem rjavi sladkor in cimet. Mešamo 3-4minute odstavimo in prelijemo na svoj skyr. In dobimo hitro sladko in zdravo sladico. 

SUPER BELJAKOVINA

Prva lastnost, ki je sicer značilna tudi za nekatere ostale mlečne izdelke, je izredno visoka vsebnost beljakovin.

V povprečju govoriva o 11 gramih beljakovin na 100 gramov živila. Če ta podatek primerjava z navadnim jogurtom, v katerem se v stotih gramih skriva približno 3.7 gramov beljakovin, hitro postane jasno, o kakšni konkretni razliki govoriva.

Komentarji

Priljubljene objave