Profiteroli

 Profiteroli







SESTAVINE

Nadev
400
ml
mleka
90
g
vanilijevega sladkorja
60
g
moke
3
jajca
Preliv
75
g
temne čokolade
Testo
100
g
moke
2
dl
vode
70
g
masla
3
jajca
1
ščepec
soli

POSTOPEK

V večjo posodo ubijemo tri jajca, dodamo vanilijev sladkor, 60 g moke in 100 ml mleka. Zmes z metlico gladko zmešamo. Preostalo mleko zlijemo v kozico in segrejemo skoraj do vretja. Nato kozico odstavimo in vanjo počasi med mešanjem vlivamo jajčno mešanico. Jajčno-mlečno mešanico nato kuhamo na nizki temperaturi od 15 do 20 minut, da se zmes zgosti. Zmes prelijemo v skledo in jo pokrijemo s prozorno folijo, ki jo potisnemo na površino kreme, da se ne naredi skorja. Kremo postavimo v hladilnik, da se ohladi.

Za kuhano paljeno testo v kozici zavremo vodo, sol in maslo. Nato

kozico odstavimo in v tekočino postopoma vmešavamo moko. Dobro mešamo, da se nam ne naredijo grudice. Kozico pristavimo nazaj na kuhalnik in mešamo še toliko časa, dokler testo ne odstopi od kozice. Testo ohladimo.

Pečico segrejemo na 220 °C. V ohlajeno testeno zmes dodamo eno jajce in dobro premešamo, da se jajce spoji z zmesjo. Nato dodamo še preostali jajci in še enkrat premešamo. Na pekač položimo peki papir. V čisto plastično vrečko nadevamo testo in odrežemo vogal. Nato testo nabrizgamo v manjše kupčke. Pekač potisnemo v ogreto pečico in testo pečemo deset minut. Nato temperaturo pečice znižamo na 180 °C in  pečemo še 15 minut, da testo nekoliko porjavi. Nato profiterole vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladijo.




V manjši posodi zavremo štiri decilitre vode, ki jo bomo uporabili za vodno kopel. Skledo postavimo nad vodno kopel in vanjo nadrobimo čokolado, ki jo med občasnim mešanjem stopimo v gladko zmes. Stopljeno čokolado ohladimo.
 

Ohlajene profiterole po širini prerežemo in jih nadevamo s kremo. Na koncu pa jih prelijemo še s čokoladnim prelivom. Pripravljene profiterole postrežemo.


Komentarji

Priljubljene objave