Pokrita jabolkova pogača

 Pokrita jabolkova pogača


Picture


Sestavine za testo, za en navaden pleh pogač:

600 g namenske moke​ (pol ostre, pol gladke bele moke)
1/2 kocke svežega kvasa Fala Slonček
50 g stopljenega masla 
4 žlice sladkorja
cca 2,5 dcl mlačnega mleka
1 celo jajce + 1 beljak
1/2 žličke soli


Sestavine za nadev:

6 -8 jabolk 
50 g masla
2 - 3 žlice rjavega sladkorja
malo belega sladkorja za premaz
ščep vanilijevih semen (ali vanilijev sladkor)
1 kisla smetana
1 rumenjak
sladkor v prahu za posip



Priprava: 

Moko presejemo, naredimo jamico, vanjo nalijemo mlačno mleko, nadrobimo kvas in počakamo 10 minut, da se naredi kvasec.

Ob strani dodamo v moko sol.

Ko je kvasec aktiviran, dodamo preostale sestavine za testo in omesimo gladko testo, ki se mora odlepiti od posode. 

Ker niso vse moke enako vlažne, po potrebi dodamo še malo moke, če je testo preveč pocasto. Ko se testo odlepi od posode, ga gnetemo približno 15 minut, da razpadejo beljakovinske vezi in se začnejo tvoriti nove. Testo se bo začelo svetiti, kar pomeni, da je pripravljeno. 


Testa nič ne vzhajamo, ampak ga razdelimo na dva dela in ju na pomokanem pultu na tanko razvaljamo. (Lahko bi testo v enem kosu razvaljali in potem samo prepognili, je pa tako lažje, da se testo ne raztegne preveč ob prelaganju.)


Jabolka naribamo kar direkt na testo. Ne rabimo jih ožemati, da bo pogača bolj sočna. Po jabolkih potresemo sladkor, vanilijo in razporedimo 1/2 lončka kisle smetane. Če so jabolka zelo sočna, kislo smetano izpustimo.

Picture
Jabolka pokrijemo z drugim delom testa. Robove testa stisnemo skupaj, premažemo z drugo polovico kisle smetane, ki smo jo raztepli z enim rumenjakom in malce sladkorja, in pogačo z vilico večkrat prepikamo. Nekaj premaza nam mora ostati za kasneje.

Pustimo, da počiva le toliko, da se pečica segreje na 200 stopinj.

Pokrito pogačo pečemo nekje pol ure. Prvih 15 minut jo pečemo na 200 stopinj, nato pa temperaturo zmanjšamo na 180, da ne porjavi prehitro. 
Ohlajeno posipamo s sladkorjem, razrežemo na kocke in postrežemo. 


Komentarji

Priljubljene objave