Jagodni tiramisu



 Jagodni tiramisu



Sestavine: 

400
g
savoiardi piškotov (lahko tudi bebe ali lady fingers)
500
g
mascarponeja
4
jajca
90
g
sladkorja
1
vrečka
vanilijevega sladkorja
300
ml
mleka
50
ml
jagodnega sirupa ali jagodnega soka
600
g
svežih jagod
2-3 žlici sladkorja za jagode (po okusu)


Priprava:  
Od celotne količine ozvzamemo približno 2/3 jagod in jih zrežemo na koščke (preostale jagode prihranimo za kasneje). Jagodne koščke stresemo v kozico in jim dodamo sladkor. Malo pokuhamo, nato pa jih zmiksamo s paličnim mešalnikom, da dobimo jagodni pire, ki ga po želji precedimo čez drobno cedilo. Jagodni pire damo na stran in pustimo, da se ohladi. 

V dve skledi ločimo beljake in rumenjake. Beljakom dodamo polovico sladkorja (45 g) in jih zmiksamo v čvrst sneg. Posebej zmiksamo še rumenjake, ki jim dodamo vanilijev sladkor in drugo polovico sladkorja.

V rumenjakovo zmes počasi in po žlicah vmešamo mascarpone. Na koncu z lopatko vmešamo še beljakov sneg. Vmešamo ga postopoma, v dveh do treh delih, ter s privzdigovanjem mase (ne z mešanjem), da bo krema čim bolj rahla.

V bolj plitki posodi zmešamo mleko in jagodni sok ali sirup. V jagodno mleko na hitro z obeh strani pomakamo piškote in jih enega poleg drugega zlagamo v steklen pekač ali kakšno drugo posodo za tiramisu.

Ko s piškoti v celoti prekrijemo dno pekača, nanje nanesemo 1/3 mascarponejeve kreme in jo čimbolj enakomerno debelo razmažemo ter poravnamo. Po kremi polijemo polovico jagodnega pireja. Postopek še enkrat ponovimo. Nato sledi še ena plast namočenih piškotov in na koncu še en sloj kreme. Jagodni tiramisu damo v hladilnik za vsaj 2 uri (najbolje kar čez noč), da se sestavine dobro povežejo. 

Preden sladico postrežemo, prihranjene jagode narežemo na rezine in jih lepo razporedimo po vrhu sladice, da z njimi v celoti prekrijemo kremo. Jagodni tiramisu narežemo na kose in postrežemo. 

Komentarji

Priljubljene objave